Het aantal oude bomen in Nederland vermindert. De oudste bomen zijn tussen de 300 & 400 jaar oud, maar hier zijn nog maar een handvol van over. Hoe bescherm je deze bomen? Wat heeft de voorkeur: planten van nieuwe bomen of behoud van de huidige bomen? De stad Woerden geeft inzicht.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt: hoe groter de boom, hoe groter de voordelen. Waarom? Heel simpel; er is meer boom 😉 Grotere bomen hebben grotere kronen. Grotere kronen voeren meer zuurstof af, zorgen voor meer schaduw, filteren meer lucht en bieden meer leefruimte voor organismen. Een recent onderzoek van KU leuven concludeerde dat een groter kroonvolume geassocieerd wordt met een lager medicijngebruik. Dit wordt ook duidelijk uit de whitepaper ‘Why trees matter for our wellbeing’.
Oude grote bomen bieden dus tal van voordelen. Hoe breng je je bomenbestand volledig in kaart? In Woerden zijn er met behulp van Treetracker in 4 dagen 30.000 bomen volledig in kaart gebracht. Dit proces zou eerst 2 jaar duren… Dr. Nadina Galle sprak met Ronald van den Brink, leider van het pilotproject in Woerden en 4 andere gemeenten, om meer te weten te komen over de aanpak van het stadsbos. Ronald ziet het stadsbos als de ‘groene motor’ van een stad – een motor die alleen optimaal presteert als de bomen gezond, groot & oud zijn.
“Met Treetracker hebben we de afgelopen jaren een enorme database van een half miljoen bomen opgebouwd”, zegt Ronald. “Daarmee kunnen we voor verschillende boomsoorten analyseren hoe de groei onder goede groeiomstandigheden verloopt: welke stamdiameter, boomhoogte of kroondiameter heeft zo’n ‘modelboom’ na 10, 20, 30, 40 jaar, enzovoort?” Met die gegevens kunnen nu bestaande bomen worden vergeleken met ‘modelbomen’. Zo kunnen gemeentebesturen gemakkelijker boomvoordelen berekenen die ze mislopen en en actie ondernemen voordat er nog meer oude bomen verloren gaan.
De gemeente Woerden nam afscheid van het beleid om jaarlijks een bepaald aantal bomen te planten. In plaats van het aantal bomen is het kroonvolume van elke boom en de toekomstige waarde van die boom de nieuwe sleutelindicator voor succes in het stadsbos. Benieuwd? Lees het artikel van Nadina Galle. Bomenbestand in kaart brengen? Neem contact op met Dirk via d.vanriel@sobolt.com